Om oss
Topia är ett Stockholmsbaserat landskapsarkitektkontor som startade 1998. Vi är idag 18 landskapsarkitekter som tillsammans bär på en bred kompetens, från översiktlig planering till detaljprojektering. Vi drivs av övertygelsen att våra kunskaper har en betydelsefull roll i det moderna samhällsbygget. Så här jobbar vi:
Arbetet för ett resilient samhälle
Arbetet för en hållbar framtid är en brännande nödvändighet som engagerar och berör vår yrkeskår. Som verksamma aktörer i bygg- och fastighetssektorn, med stora årliga utsläpp av växthusgaser, har vi ett stort ansvar i arbetet för en resilient omställning. Byggprojekten behöver bli förenliga med de svenska klimatmålen och samtidigt motverka den kraftigt minskande biologiska mångfalden.
Topias arbetsmetod syftar till att i våra uppdrag uppmärksamma och ta vara på befintliga värden, utveckla dessa och undvika onödigt resursslöseri. Vi söker den optimala balansen mellan människans behov av rekreation, natur- och kulturupplevelser. En strategi vi använder oss av är att lyfta fram stadsnära natur för att bidra med värdefulla ekosystemtjänster. Genom väl avvägda gestaltade tillägg lyfter vi platsens inneboende poetiska kvaliteter och tillgängliggör vi biotopen. Denna metod har öppnat upp stadsnaturen för fler och främjat ett mångfunktionellt användande av dessa platser. Exempel på denna typ av projekt är Arninge Ullna Strandskog, Lillsjöns badplats och Ursviks holme.
Allt börjar med en djup kännedom om platsen
Att känna platsen i sin befintliga form är en förutsättning för att kunna utveckla den. Förutom att se en plats för dess rumsliga kvaliteter behöver vi förstå allt från dess användning i det lokala grannskapet till taktila och sinnliga upplevelser i detaljer och material.
Topia lägger stor vikt vid att förstå användarnas erfarenheter och behov, gärna genom dialog och samarbeten. Parallellt med platsbesök kartläggs platsens kulturhistoriska värden, rörelseflöden och topografiska förutsättningar. Estetiska och funktionella perspektiv samverkar för att skapa en välgrundad platsanalys.
Lager för lager synliggörs platsens olika dimensioner och en identitet utkristalliserar sig som ligger till grund för den fortsatta kreativa processen. Med en djup förståelse för platsen har vi goda förutsättningar till att förädla den och med minimal åverkan förstärka dess befintliga kvaliteter.
Samarbete, lyhördhet och initiativtagande
Topia eftersträvar en transparent process där lyhördhet och samverkan uppmuntras. Vårt arbete involverar en stor variation av aktörer med olika intressen och kompetenser. Politiska viljor interagerar med sociala-, ekonomiska- och ekologiska krafter för att skapa stadens platser. Med samtalet och skissen som verktyg kan vi navigera mellan olika perspektiv och inkorporera dessa i landskapsarkitekturen. Vi lägger stor vikt vid att lyssna till de invånare i staden som har svårt att göra sig hörda i den traditionella stadsbyggnadsprocessen.
Med landskapsarkitektur som verktyg
I varje projekt utvecklar vi ett platsspecifikt koncept och en formgivning anpassad för just den platsen. Design är vårt främsta verktyg för att uppnå de förbättringar som eftersträvas med en plats. Omsorgsfullt formgivna detaljer, väl avvägda rumsligheter och växtkomposition är några viktiga element i designarbetet.
Förvaltning och skötsel är centrala verktyg för att skapa långsiktigt hållbara anläggningar. Vi är därför måna om att inkorporera den aspekten tidigt och betraktar det som en del av den formgivande processen.
Vi utforskar och utmanar
Topia vill utmana de konventioner som motsätter sig ett jämlikt och klimatvänligt samhällsbygge. För att möjliggöra detta startade Topia 2019 forskningsstudion Galaxen, ett forum för självinitierade projekt inom aktuella stadsbyggnadsfrågor. Genom beviljandet av Movium partnerskap kunde vi 2020 ta nästa steg och inleda ett samarbete med forskare på institutionen Stad och land på Ultuna.
Topia ska vara en drivkraft för kunskapsutveckling inom landskapsarkitektur och vi lägger tyngd vid utbildning och utveckling av våra anställda. Genom Topias utbildningspolicy pågår ett aktivt arbete med fördelning av utbildningsuppdrag, med målet att företaget som kollektiv ska ligga i framkant i branschen.