Norrköpings promenader
Topia har för Norrköpings kommuns räkning arbetat med att ta fram en utvecklings- och bevarandeplan för Norrköpings Promenader. Promenaderna utgör ett stadsbyggnadselement som jämte industrilandskapet är unikt för Norrköping och av Riksintresse för kulturmiljövården. Promenaderna är sedan 1994 förklarade som ett statligt Byggnadsminne.
Promenaderna planerades av Knut Malte Forsberg på 1800-talet som ett långsträckt parkstråk runt Norrköpings stadskärna. Promenaderna planterades i etapper från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet. De består idag av fyrradiga trädalléer som inramar den äldre stadskärnan i norr, söder och öster. Trafikomläggningar och breddningar av körbanor som följde med bilismens framväxt under 1900-talet har inneburit minskat rotutrymme för träden. Omfattande beskärningar av trädens kronor har ytterligare minskat trädens motståndskraft. Föryngring av delar av alléerna är nödvändig inom den närmaste framtiden.
Byggnadsminnet förtydligas i planen genom att fokus flyttas från att enbart handla om status för de enskilda trädindividerna till att avläsa alléerna som stadsbyggnadselement som sträcker sig från tomtmark till tomtmark. Principer och förhållningssätt för hantering av dagvatten, belysning, ledningsdragningar, plantering av förgårdsmark, möblering och materialval i alléerna lyfts fram.
Planen föreslår strategier för promenadernas utveckling och bevarande. Förhållningssätt för vård, skötsel och föryngring av träden i alléerna beskrivs. Planen tar upp nödvändigheten av trafikomläggningar för att skapa långsiktiga förutsättningar för trädens fortlevnad och för att återta parkstråkets kvalitet. Visionen stämmer väl överrens med Norrköpings stads målsättning i Översiktsplanen av att främja gång- och cykeltrafik i staden. Planen tar upp behovet av att utveckla ”nyckelplatser ” utmed Promenaderna för att stärka sociala värden och länka till både stadsbebyggelsen på sidorna av alléerna, kulturinstitutioner på ömse sidor och till stadens parker. På så sätt förstärks Norrköpings grönstruktur och möjligheten att utan hinder röra sig till fots eller på cykel genom staden. Visionen innebar ett sätt att lyfta en historisk miljö, bevara dess grundstruktur och samtidigt utveckla den till något för vår tid och för framtiden.
BESTÄLLARE: Norrköpings kommun
TEAM: Martha Hedin, Casimir von Oelreich, Marion Porte, Dan Haubo, Allan Habekost Jensen

Illustration av obalans mellan befintliga träds kronvolym och rotvolym.

Exempel på förslag för ny möblerad platsbildning på Södra promenaden.

Sektionsskiss för Södra promenaden där fotgängare och cyklister premieras framför bilister.
