Marenplan, Södertälje
Redan när Stadsmiljöprogrammet togs fram 2010 pekades Marenplan ut som en plats med stor potential med sin vattenkontakt, utsikt över kanaltrafik och utblickar över den öppna vattenytan. Trots platsens centrala läge upplevs den avsides och till och med ödslig.
Med den nya gestaltningen av Marenplan ska den blir en given plats att stanna till, att mötas och umgås på. Platsen behöver vara uthållig mot klimat och slitage och samtidigt erbjuda flexibla platser som välkomnar alla stadens invånare att delta på lika villkor. Marenplan förblir en öppen plats med möjlighet till tillfälliga evenemang och manifestationer, men framförallt en trivsam plats i vardagen för Södertäljes invånare. Marenplan ska vara en plats där alla känner sig trygga och välkomna. Tillgänglighet för alla stadens invånare oavsett ålder, ekonomisk situation, bakgrund och fysiska förutsättningar är av största vikt i fortsatt gestaltande och projekterande arbete med platsen.
Det nya Marenplan utgår ifrån en av Södertäljes stora kvaliteter, att vara en stad vid vatten. Här möts Mälaren och Östersjön, en spännande och unik situation som bör poängteras gestaltningen av stadens rum. Med Marenplans nya gestaltning förädlas platsen med målet att rikta sig mot vattnet och tillgängliggöra detta för Södertäljeborna.
Marenplans nya utformning blir klassisk men lekfull och inbjudande. Uppbyggnaden av platsbildningar inom planområdet bygger på kontrasten och samspelet mellan det klassiska hårdgjorda torget och de möblerade brynzonerna och entréplatserna. Det flexibla torget skapar förutsättningar för stora evenemang och festligheter medan de möblerade onerna möjliggör vila, samtal och möten vid vattnet. I de möblerade zonerna finns en variation av sittmöbler varifrån besökaren kan blicka ut mot det öppna vatten och det öppna torget.
Platsens utformning ska ha samma dignitet och kvalitet som det nya byggnadskomplexet. Marenplans markmaterial knyter samman platsen med resten av Södertäljes stadskärna och befäster platsen som en del av stadens offentliga rum, en allmän plats som är till för alla. Här ges utrymme för det familjära och vardagliga, en vistelse som inte kostar något. Viss materialitet hämtas från fasadens material som små smycken i marken för att binda samman markens utformning med byggnaden.
BESTÄLLARE: Södertälje kommun
TEAM: Martha Hedin, Jenny Elgstrand, Katja Andersson Teleman, Marion Porte
Konceptplan.
Marenplan nattetid.
Sektion genom torgytan med vattenspegel.
Sektion genom den norra sidan av kajen.