Hallonbergsparken, Sundbyberg
Hallonbergsparken har projekterats i flera faser tillsammans med Förvaltaren i Sundbybergs stad. Utgångspunkten har varit att förädla en plats som redan har stora kvaliteter. Platsen ska tillsammans med Toppstugetberget bli en självklar park och rekreationsyta för Hallonbergen.
Den nya Hallonbergsparken ersätter en grusplan och lekplats med splittrade ytor och slitna lekredskap och markmaterial. Platsen användes inte och har uppfattats som otrygg. Fotbollsplanen har utgjort en barriär mot Hallonstråket som är en viktig lokal gångförbindelse.
Den nya Hallonbergsparken ska uppfattas som en sammanhållen plats genom att bryta upp gränserna mellan sportyta och lekplats, och öppna upp kontakten mot klipporna som redan används för grillning i kvällssol.
Platsen ska tilltala flera olika målgrupper. Erfarenheter från medborgardialoger finns som stöd och inspiration. Workshops har genomförts med två förskolor i området.
För att knyta ihop platsens olika separata delar och integrera platsen med Toppstugeberget och utegymmet har fotbollsplanens stängsel tagit ned och nya entréer har gjorts på alla sidor av området. En konstgräsyta rymmer både fotboll och lek. I det centrala parkrummet är fokuspunkt en trägradäng som knyter ihop parken mot berget. Plats för lek och aktivitet finns för olika åldersgrupper. En yta där mindre barn kan leka med sand och klättra är förlagd så att föräldrar och förskolepersonal har god överblick.
Ljussättningen av parken syftar till att skapa en trygg och säker upplevelse för besökare att vistas i. Gestaltningen har anpassats för att de befintliga stolparna ska kunna stå kvar. I Sagoskogen kan barnen balansera på spänger och stenar. Här finns Muckleholkar uppsatta i träden, och en golvlampa lyser upp trollets vardagsrum.
BESTÄLLARE: Förvaltaren, Sundbyberg
TEAM: Jenny Elgstrand, Emma Falk, Malin Söderström

Sittmöbler på gräsmattan

Gradäng vid entrén

Entré-gradäng
