Förskolan Hasselbacken, Hägersten
Intill Personnevägen, nära Hägerstensåsens tunnelbana ligger Förskolan Hasselbacken. Förskolan höll tidigare till i två byggnader och rymde 7-8 barnavdelningar. Projektet som Topia var delaktig i innebar att man rev de befintliga byggnaderna och byggde en ny förskola i två våningar med plats för 12 avdelningar.
Den befintliga gården omfattar mycket fin naturmark där det finns stora träd som ger skön skugga och rumslighet. Det finns också mycket berg i dagen. Förslaget till ny utemiljö utgår från att spara så mycket som möjligt av dessa kvalitéer. Nya ytor som kräver mycket schakt och markarbete placeras på de delar där befintliga byggnader ska rivas och schakt för ledningar och nya byggnader ändå behöver göras.
Den nya gården är uppdelad i 3 delar. Alla delarna är avgränsade sinsemellan så att man kan välja vilka delar man nyttjar beroende på antal och ålder på barn och vilken personal som finns på plats.
Lilla lekgården
Här kommer man in genom en kort allé av blommande körsbärsträd. Allén är en förlängning av Personnevägens riktning och riktar sig mot rummet i vinkeln mellan de två flyglarna på nya huset. Vid entrén passerar man först ett område med barnvagns- och cykelparkering. Genom nästa grind tar man sig in på gården. Den här gården är främst anpassad för de yngsta barnen som ofta behöver uppehålla sig nära huset, groventréerna och toaletterna. Det finns en pilkoja/labyrint, en mindre klätterställning med rutsch, lekbuskage och ett trädäck/scen som också innehåller en sandlåda.
Trädäcket fungerar som samlingsplats, det finns trappsteg i olika höjd som kan användas som sittytor av både vuxna och barn. I mitten av trädäcket planteras ett stort träd som ger skön skugga. Trädet kompletteras med två parasoller i stål som förutom skugga också ger lite regnskydd.
Stora lekgården
På den stora lekgården norr om byggnaden finns flera olika zoner. På ytan där en av de befintliga byggnaderna stått anläggs en stor konstgräsyta som kan användas för kullekar, bollspel och gymnastik. Det finns också utrymme för en konstgräsyta med klätterställning, gungdjur och flera lekhus inom området för det hus som rivs.
Ett befintligt lektåg som sparats kompletteras med en stor lekbåt. Intill byggs en plattform av trä som kan fungera som hållplats när man väntar på att resa ut på äventyr med båt och tåg. Vid grinden i nordväst finns ett lugnare område med sandlåda, sol- och regnskydd, två lekförråd och plats för bänkbord.
I övrigt består den stora lekgården av befintlig naturmark med stora träd. De befintliga stigarna i asfalt rustas upp så att de får en jämnare yta. I öster, vid entrén och mot inlastningsytan planteras nya träd och buskar. De flesta buskagen blir lekbuskage men några får också ett prydnadsvärde.
Naturmarken
Naturmarken har i stort sett lämnats orörd. Det är en stor tillgång för an förskola att ha en egen skog där man kan leka med naturmaterial och studera naturen. Här kan man bygga egna kojor av pinnar, leta efter små djur, sätta upp fågelholkar, sätta ut insektsfällor mm. Konstnären Camilla Akraka har skapat en skulpturgrupp som placerats i denna del av gården. Konstverket knyter an till klassiska sagor med övernaturliga inslag.
BESTÄLLARE: Sisab
TEAM: Martha Hedin, Anna Bergenstrand, Anna Norén, Arvid Hellström
BYGGÅR: 2021
Ett av entréstråken kantas av odlingslådor.
Illustrationsplan över gården.
Pilkojor är ett återkommande inslag.
Många stora träd bevarades under projektet, liksom en del befintlig lekutrusning.
Ett upphöjt trädäck fungerar som scen, sittrappa och ramar in en sandlåda med skuggande pergola för de minsta barnen.
Mönster i betongmarkstenen inspirerar till färgläggning.
Det är tydligt att gårdens olika delar verkligen kommer till användning.
Camilla Akrakas skulpturgrupp uppe i gårdens skogsbacke.